Kako odabrati pravu dimenziju stolnjaka?

Podijelite:

U prijašnjem tekstu mogli ste pročitati 3 najvažnija savjeta oko odabira stolnjaka, a u ovom ćemo se detaljno posvetiti možda i najvažnijoj stvari: dimenziji stolnjaka. To je ujedno najčešće pitanje koje mi postavljate putem poruka na društvenim mrežama i putem e-maila. Dakle, kako odlučiti koju dimenziju trebate i zašto je to važno?


Zamislite sljedeći scenarij: na internetu ili u trgovini ste našli svoj idealan stolnjak, prekrasnog uzorka koji će se super uklopiti u vašu blagavaonicu i jedva čekate da ga stavite na stol. Kupite, stignete kući, odmotate paketić, raširite stolnjak i….. prekratak je, ne pokriva stol u potpunosti. Kakvo razočaranje. Prilikom kupnje niste ni razmišljali o dimenziji stola koji imate i sada imate stolnjak koji paše vama, ali ne paše vašem stolu. Niže možete pogledati usporedbu kako izgleda stolnjak premalih dimenzija i kako izgleda onaj koji ima dobar pad. Mislim da se svi možemo složiti koliko je ljepše kada je prava veličina na stolu :).

Premali stolnjak

Da bi odabrali dimenziju stolnjaka koji će lijepo padati sa stola (obično je to oko 20-25 cm sa svake strane), prvo morate znati koju dimenziju stola imate. Isto kao što obuću ili odjeću ne kupujete ako ne znate broj koji trebate.
Znači, metar u ruke izmjerite širinu i dužinu!

Izračunajte idealnu dimenziju za pravokutne i ovalne stolove
Npr vaš stol je dužine 160 cm i širine 90 cm, na to dodate preporučenih 40-50 cm = 200×130. Nećete uvijek pronaći točno tu dimenziju jer postoje standardi kod izrade stolnjaka, ali 10 cm više ili manje neće promijeniti izgled, tako da se slobodno možete prilagoditi svojoj najbližoj dimenziji.
Pogledajte dostupne dimenzije i uzorke na našoj internet trgovini, a u slučaju da vaša idealna dimenzija nije ponuđena, kontaktirajte nas jer šivamo i po narudžbi.

Dimenzija stolnjaka okruglih stolova
Kod okruglih stolova računica je jednaka, samo što u ovom slučaju izmjerite promjer stola, znači uzmite mjeru po sredini stola. Ako imate promjer 100 cm, u tom slučaju je idealna dimenzija 140×140 cm ako uzimate pravokutni stolnjak ili FI140 ako se radi o okruglom stolnjaku.
Okrugle stolnjake šivamo u promjeru 135 ili 140 cm (ovisno o uzorku), a ovalne u svim dimenzijama kao i pravokutne.

Kako izračunati dimenziju stolnjakaŠto ako imam stol na razvlačenje?
U tom slučaju, na žalost, nema idealnog rješenja za obje dimenzije stola. Najbolja varijanta bi bila kupnja dva stolnjaka u pripadajućim dimenzijama. Ako niste u mogućnosti, odaberite onu koja će vam češće biti na stolu. Ako npr kupujete stolnjak samo za posebne prilike u kojima razvlačite stol, odaberite tu veću dimenziju.

Velika dilema: mora li oblik stolnjaka odgovarati obliku stola?
Odgovor je da pravog odgovora nema. Pravokutni stolnjaci mogu se staviti na pravokutni, ovalni i okrugli stol, ali okrugli ili ovalni stolnjak nikako ne možete staviti na pravokutni stol. Tako da je dugoročno bolja investicija stolnjak pravokutnog oblika, ako poželite promijeniti stol. No u konačnici to ovisi o osobnom ukusu.

Pravokutni stolnjak na okruglom stolu

Savjet ekstra
Uvijek je bolje da stolnjaka ima malo više nego da ga bude premalo, svakako će ljepše izgledati ako ima veći pad nego kao da ga je netko slučajno odrezao škarama. Također, uzmite u obzir da većina materijala ima određeno skupljanje pa to svakako uračunajte pri odabiru dimenzije.

Nadam se da je sada odabir prave dimenzije lakši, a ako još uvijek imate nedoumica, slobodno me kontaktirajte.
U našoj ponudi možete pronaći veliki izbor dimenzija, boja i uzoraka, a šivamo i dimenzije po narudžbi, upit nam možete poslati putem kontakt forme ili e-maila.

 

Pridruži se našim novostima i ostvari 10% popusta na prvu narudžbu

Pridruži se našim novostima i ostvari 10% popusta na prvu narudžbu

Brine vas održavanje naših etno stolnjaka? Preuzmite besplatni vodič s uputama (te pokojim trikom 😉 ) i ostvarite 10% popusta na prvu narudžbu!

Upišite vaše podatke i kod za popust stiže na vašu e-mail adresu!