Proizvodnja etno tkanina

Naša mala proizvodnja sastoji se od jednog industrijskog tkalačkog stroja kojeg smo prije nekoliko godina izvukli ispod prašine u kojoj je bio zatrpan godinama, čistili ga, reparirali i nakon nekoliko mjeseci napokon osposobili za tkanje. Iako star i nepredvidljiv, većinu vremena ipak veselo tka i proizvodi sve ove divne tkanine.
Česta je zabluda da kupujemo bijelu tkaninu i onda šivamo ili printamo uzorke na nju. Ne, MI PROIZVODIMO TKANINU od nule, da se tako izrazimo. Kupujemo pređu (konac) u raznim bojama i tkamo. 

Komercijalna proizvodnja tkanine u Hrvatskoj i Europi je već gotovo zaboravljena grana (uz nekoliko iznimaka), uglavnom zbog svoje neisplativosti. Tkanine danas dolaze iz Turske, Indije, Indonezije po niskoj cijeni i zbog toga se većina proizvodnje u Europi ugasila, čime je i nabavka sirovine izuzetno otežana i izbor je sve manji. No specifične i kvalitetne tkanine i dalje pronalaze svoje klijente, što nama omogućava opstanak na tržištu.

Naš tkalački stroj nije moderan niti opremljen kompjuterom stoga sav dizajn uzoraka pripremamo i izrađujemo ručno, što je kompliciran, dugotrajan proces čiji je ishod vrlo često neizvjestan, jer sve dok ne otkamo dio tkanine, ne znamo kako će ona izgledati. Iz tog razloga imamo jako puno prepravaka i popravljanja programa za tkanje, dok ne dobijemo ono što želimo.

Brine vas održavanje naših etno stolnjaka? Preuzmite besplatni vodič s uputama (te pokojim trikom 😉 ) i ostvarite 10% popusta na prvu narudžbu!

Upišite vaše podatke i kod za popust stiže na vašu e-mail adresu!