Najvažniji savjeti kako da odaberete svoj savršen stolnjak!

Podijelite:

Vjerojatno nikada niste razmišljali o ovoj temi, jednostavno ste otišli u najbližu trgovinu koja ima asortiman za dom i odabrali onaj stolnjak koji vam je prvi zapeo za oko. I to je u redu, stolnjak možete odabrati potpuno nasumično, samo zato što vam se sviđa te čak ponekad i pogoditi. Ali, da bi odabrali baš onaj pravi, savršen stolnjak, ipak treba razlikovati par osnovnih pojmova (inače bi mogli doma donijeti prekratki komad; ili već jeste?).

Naravno, ako vam je potpuno svejedno što ukrašava vaš dom, uštedite vrijeme i slobodno ugasite prozorčić 🙂

Ipak, dizajn i uređenje prostora, usklađivanje boja i ostale aktivnosti oko dekoracije, sve to činimo kako bi se osjećali što udobnije u svom domu. I da bi nam svakodnevnica bila ljepša i hrana ukusnija. Znanstvene studije su dokazale da dobro dekoriran stol i lijep stolnjak zapravo poboljšavaju okus hrane! Prisjetite se toga kad sljedeći put primite goste 🙂

No, koje su najbitnije stvari na koje morate obratiti pažnju pri kupnji stolnjaka?

1. Dimenzija: postoje smjernice kako se izračunava dimenzija i tu temu ću posebno obraditi u nekom od sljedećih članaka, no ono što bi svakako trebali znati, je širina i dužna stola za koji kupujete stolno rublje. Stoga metar u ruke, da ne bi završili s neupotrebljivim stolnjakom.

Oblik je još jedna važna stvar i korisno je znati da stolnjak pravokutnog oblika dobro pristaje svim oblicima stolova, ali okrugli ili ovalni stolnjak ćete moći staviti samo na stol istog oblika.

 

2. Boja i dizajn

Već od davnina je poznat utjecaj boja na naše emocije i raspoloženja, a vjeruje se da su prvi pigmenti nastali čak prije 40.000 godina! Psiholozi se odavno bave značajnim utjecajem boja na našu psihu, a dizajn interijera je već godinama jako popularan. Nemojte zaboraviti na vlastiti instinkt kod odabira boje i onog što u vama izazivaju. Ako ne volite neku boju a svejedno vam se sviđa neki stolnjak, dugoročno teško da ćete biti zadovoljni kupljenim.

Što se tiče uzoraka tkanina, izbor je nepregledan i lako se pogubiti u njemu. Obratite pažnju na prostor u koji ide stolnjak: ako imate već puno uzoraka raznih boja u prostoriji, možda bi još jedan bio previše? U tom slučaju, možete se odlučiti za stolnjak s uzorkom ali u neutralnoj boji, s njim sigurno nećete pogriješiti.

Ako baš želite igrati na sigurno, jednobojne i jednostavne varijante stolnjaka su vječne i imune na promjene u interijeru.

3. Kvaliteta materijala

Na tržištu je dostupno puno vrsta materijala, izbor nikada nije bio veći, od čistog lana do raznih mješavina. Svi imaju svojih pluseva i minusa, prirodni materijali su često bolji za okoliš no njihova proizvodnja u puno slučajeva zahtijeva veliku potrošnju vode, višeg su cjenovnog ranga ali traže i više održavanja.
Umjetni su pak jednostavniji za održavanje, dostupniji ali ponekad, u slučaju jako loše kvalitete sirovine ili izrade, jednako tako izgledaju te im je vijek trajanja vrlo kratak.
Na kraju, prilika za koju odabirete stolno rublje, raspoloženost za peglanje i neke osobne preferencije odlučiti će što ćete odabrati.
Ako ste u mogućnosti, svakako uložite u nešto kvalitetno jer će trajati godinama.

Možda sve ovo zvuči previše komplicirano za kupnju jednog stolnjaka, ali nitko od nas ne voli potrošiti novce na nešto što će nam stajati u ormaru, preveliko ili premaleno, krive boje ili loše kvalitete. Izbor je danas uistinu velik ali zapamtite da je dobro i kvalitetno stolno rublje kombinacija prekrasnih materijala, dizajna koji je proizvod nečijeg talenta te rada nečijih ruku! I traje godinama te se u našim krajevima oduvijek prenosi s generacije na generaciju 🙂 .

Naši stolnjaci su napravljeni od kvalitetne tkanine koju sami proizvodimo (ovdje u Hrvatskoj), ručno su krojeni i sve do jedne resice su napravljene na ruku, a ručno su i sašiveni. Što znači da ćete dobiti proizvod u koji je uloženo puno truda, vremena i ljubavi.
U galeriji fotografija možete pogledati veliki izbor uzoraka i boja, a veliki dio asortimana možete i kupiti u našoj internet trgovini.

Želite li pročitati još korisnih savjeta, biti obaviješteni o akcijama i novitetima, pretplatite se na naš newsletter!

Pridruži se našim novostima i ostvari 10% popusta na prvu narudžbu

Pridruži se našim novostima i ostvari 10% popusta na prvu narudžbu

Brine vas održavanje naših etno stolnjaka? Preuzmite besplatni vodič s uputama (te pokojim trikom 😉 ) i ostvarite 10% popusta na prvu narudžbu!

Upišite vaše podatke i kod za popust stiže na vašu e-mail adresu!