X

Stolnjaci od lana

Laneno platno ili tkanina najčvršća je prirodna tkanina na svijetu, čak 30% čvršća od pamuka, što znači da je iznimno izdržljiva i dugotrajna, tako da stolnjak od lana može trajati godinama, ako se pravilno održava. Lan kao biljka najstarija je kultivirana biljka te su ju uzgajali još u drevnom Egiptu. U potpunosti je biorazgradiva.

Najbolja karakteristika lanene tkanine je što dugotrajnom upotrebom postaje sve ljepša i sve mekša. Bezvremenska je i uvijek u modi, idealna za svakodnevne i svečane trenutke te će vaš stol učiniti zvijezdom u svakom domu.

Naši stolnjaci napravljeni su od mekanog lana, dobiveni tzv stonewashed obradom (tkanina se pere zajedno s kamenjem), čime su od samog početka izuzetno mekane i podatne strukture te blago ispranih boja.
Svi stolnjaci i nadstolnjaci imaju prekrasan volan na svojim krajevima te su dostupni u sivoj ili zelenoj boji.


Pravilno održavanje

Lan ne podnosi agresivne deterdžente jer izbljeđuju boju i oslabljuju tkaninu, stoga ga perite blagim sredstvima za pranje u kojima nema izbjeljivača. U slučaju nastalih mrlja, najbolje ih je čim prije odstraniti jer će se u suprotnom upiti duboko u tkaninu i kasnije ćete ih teško odstraniti. Najbolji način za odstranjivanje je kombinacija vode i deterdženta, sode ili sapuna, a u slučaju tvrdokornih mrlja, špricanje sodom bikarbonom i octom bi trebalo riješiti problem.

Stonewashed lan je najljepši prirodno izgužvan, što znači da ga nije potrebno peglati. Ako ipak više volite da je sve uredno, možete ga ispeglati na blagoj temperaturi. Sušenje u sušilici je u redu, ali pripazite da ga izvadite dok je još blago vlažan, kao i većinu odjeće za koju ne želite da se izgužva do neprepoznatljivosti.

Laneni stolnjak je svestran i luksuzan dodatak vašem uređenju doma, bilo da ga izabirete za sebe ili kao poklon koji će trajati doslovno zauvijek.