Zašto uopće pišem ovaj blog ili bolje, zašto uopće postoji Etno Motiv?! 1


Priča o narodnim nošnjama je ujedno i priča o ovoj maloj, obiteljskoj firmi koja se fokusirala isključivo na proizvodnju tkanina s hrvatskim tradicionalnim motivima, tkanina kojih ne bi bilo da nema i naših narodnih nošnji. Uzorci koje izrađujemo inspirirani su narodnim nošnjama s područja cijele Lijepe naše te prilagođeni tako da se mogu napraviti na tkalačkom stroju. Sve te uzorke sami dizajniramo i proizvodimo.

Cijelu priču započeo je moj otac prije dvadesetak godina, iz čiste ljubavi prema tkanju i uspješno reproducirao bezbroj motiva koji se danas mogu vidjeti u mnogim restoranima, privatnim kućama te su ujedno i jedinstven suvenir. Kako sam se ja školovala i radila u potpuno drugoj struci, nisam bila gotovo uopće uključena u taj posao. Nakon što je otišao u mirovinu, ugasio je obrt i proizvodnja je stala.
Mene je to neko duže vrijeme kopkalo, kako je šteta ne proizvoditi nešto što je toliko jedinstveno, lijepo i vezano za našu baštinu. Osim toga, nitko drugi u Hrvatskoj se nije time bavio pa je moje ‘ekonomsko oko’ uočilo priliku. Osim nagovaranja roditelja da se upustimo u to, najveći problem je predstavljala nabavka rabljenog stroja, jer ih u Hrvatskoj gotovo više niti nema, i u periodu traženja sam se predomislila 100 puta.
No kako to već biva u životu, neke stvari se poslože same od sebe i uspjeli smo ga nabaviti. Nakon 4 mjeseca prepravaka i uređivanja stroja, prva proizvodnja je krenula. A kako će biti dalje – to ćemo vidjeti :)!

Tu kreće priča o ovom blogu. Moj cilj je približiti svim pojedincima ljepotu hrvatske tradicije, koju često puno više žive i poštuju Hrvati u svijetu, nego mi sami. Iz tog razloga, ovaj blog je zamišljen kao mjesto gdje ćete moći pročitati (i vidjeti) o nošnjama, vezovima, tkaninama, uzorcima i kako oni nastaju kod nas, a sigurno će se tu naći još svega i svačega. Ustvari, mogu reći da ćemo zajedno učiti o hrvatskoj baštini, jer će i za mene mnoge stvari biti nove. Ono što me brine, je da li ću uspjeti pronaći teme dovoljno zanimljive da ih čitate i da li će to uopće biti čitljivo. No ja ću svakako dati sve od sebe da pronađem interesantan sadržaj i nekako se nadam da ćete mi i vi u tome pomoći!

Kako god, veselim se svakom čitanju, svakom vašem komentaru a najviše od svega, veseliti će me da iz ormara izvučete mamine ili bakine nošnje, vezene stolnjake ili plahte i podijelite to sa mnom. I svima ostalima naravno :). A i sve priče vezane za našu baštinu i običaje su dobrodošle!

Pratite nas

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *