Zašto ne bismo opet nosili narodne nošnje?!


Zamislite da se vratimo u 18. ili 19. stoljeće i zagrebačkim trgom, riječkim Korzom ili splitskom rivom ‘paradiramo’ u suknjama sa 100 slojeva, maramama na glavi i izvezenim prslucima. I to dok je vani 35 stupnjeva. Hvala ali ne.
Koliko god ja profesionalno i osobno volim ljepotu i bogatstvo boja i tkanina naših narodnih nošnji i obavezno zastanem kraj svakog etno motiva kojeg vidim na cesti, izlogu ili internetu, čak je i meni jasno da to ne bi bilo izvedivo.

Jeste li se ikada zapitali zašto smo prestali nositi tradicionalnu odjeću?

Kako sam već spomenula u prvom blogu, sve do sredine 19. stoljeća hrvatsko selo bilo je obučeno u tradicionalnu odjeću, jer ustvari i nije bilo drugog izbora. Osnovna dnevna odjeća je bila obična, da tako kažem, dok su za svečane prilike nošnje bile ukrašene vezom, čipkom i bojama i za čije je ukrašavanje trebalo mnogo sati rada. Logično, onoga trenutka kada je industrijska revolucija donijela razvoj tekstilnih tvornica, razni odjevni predmeti i tkanine postale su dostupnije i postepeno zamijenile tradicionalnu odjeću.

Nadalje, raspale su se zadruge koje su imale veliko značenje za selo i njegove stanovnike, a u kojima se organizirano obavljao kompletan posao uzgoja biljaka, izrade tkanina, bojanja i svih ostalih radnji potrebnih za izradu odjeće za cijelu zajednicu. Raspadom zadruga, žena nije više stizala voditi brigu  o kućanstvu i samostalno obavljati sve procese koji su bili nužni da bi se dobila odjeća, te se društvo okrenulo kupovnim odjevnim predmetima.
Danas tako svjedočimo neprirodno brzom mijenjanju trendova u odijevanju, brzoj potrošnji i često lošoj kvaliteti onoga što kupujemo, a u čemu i sama povremeno sudjelujem. I baš kao i danas, i onda je odjeća bila statusni simbol, ‘osobna iskaznica’ svakog člana zajednice, a ponajprije ženskog dijela društva.

Zašto ne bismo opet nosili narodne nošnje?!
Zato što je nepraktično. Vrlo vjerojatno i neudobno. A sigurno i dosadno, jer nema traperica, tenisica i još mnogo drugih komada odjeće koje volimo i olakšavaju nam život.
Ali to ne znači da neke detalje iz naše baštine ne možemo uspješno uklopiti u svakodnevnicu i ponosno ih nositi.
Strani dizajneri su već odavno prepoznali trend beskonačne mogućnosti upotrebljavanja raznih etno motiva u dnevnoj i svečanoj odjeći, a u posljednje vrijeme su se priključili i naši dizajneri – s razlikom što se sada upotrebljavaju hrvatski tradicionalni motivi.
Sigurno ih ima još, ali ja ću ovdje izdvojiti Kaviy Couture i Nina Sew kreacije, jer sam s njihovim radom upoznata i znam da se uistinu trude raditi kvalitetne i maštovite stvari. Od ljetnih do zimskih, u raznim bojama i krojevima – nemoguće je odabrati (barem meni 😉 )!

Do sljedećeg posta, odmorite oči i možda se uspijete odlučiti :)!

Kaviy Couture Kaviy Couture Kaviy Couture Nina Sew Nina Sew Nina Sew

Pratite nas

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *